Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předporodní příprava - je to vůbec k něčemu???

13. 10. 2012

Odpověď je ovlivněná kvalitou předporodní přípravy. Ať formou kurzu nebo individuální konzultací. A hlavní jsou praktické znalosti a také zkušenosti lektorky z terénu.

Častou představou maminek je, že: "přeci přijdu do porodnice a tam jsou ti profesionálové, kteří mi všechno řeknou, poradí mi. Vždyť "rodí" x... dětí denně, tak to všechno musí vědět! A tak si tam od nich nechám poradit a nepotřebuji chodit na nějaké kurzy..."

Hmm... 

Ano, také si myslím, že by předporodní příprava pro nastávající maminky být nemusela. Místo ní bych raději viděla, že se těhotná žena setkává s dalšími těhotnými maminkami, předávají si své zkušenosti, radosti a obavy, že se ladí na svoje miminko, čte si POZITIVNÍ porodní příběhy a obklopuje se ženami, které již mají HEZKOU PORODNÍ ZKUŠENOST. A k tomu má svou porodní asistentku, která ji těhotenstvím provází a bude s ní pak i u porodu. A tam jí vytvoří takovou atmosféru, že rodící žena nebude muset řešit nic kolem sebe, jen se zcela ponoří do svého porodu a bude se řídit svými pocity, potřebami svého těla a všichni kolem ní, jí budou vytvářet BEZPEČNÉ MÍSTO. A také tam bude plná vzájemná důvěra, dostatek času, klidu. Ano, za těchto podmínek bych doporučovala, ať si nastávající maminka nezaplňuje hlavu teoretickými vědomostmi o porodu, že nemusí spekulovat zda tak či jinak. A ať "jen" důvěřuje v ten úžasný proces, který má těměř každá žena dáno do vínku krásně zvládnout. A ti okolo jí jen vytvoří podmínky, aby to opravdu mohla krásně zvládnout .

Ale tyto podmínky naše klasické porodnice většinou nesplňují (rok 2012). Žena nemívá jednu stálou provázející osobu, personál se střídá někdy i během porodu. Hodně věcí se často přizpůsobuje i provozním věcem, zkušenostem zrovna sloužícího personálu, jejich vytíženosti (často i přetíženosti). Toto vše nepovažuji za ideální prostředí. Ano, splňuje základní bezpečnost pro život matky a dítěte, ale už nesplňuje tolik to naladění pro jedinečný a NEOPAKOVATELNÝ zázrak narození děťátka.

A proto považuji dobrou předporodní přípravu za hodně důležitou. Ale pozor, na některé slyším zklamané a negativní ohlasy - a pak se mezi maminkami šíří, že předporodní příprava je nuda, je zbytečná, že partnera to nebavilo... Mně osobně se již několikrát stalo, že mi přišel pár jen na doplnění informací po takovém kurzu a poté mi řekli, že tam kde absolvovali klasickou předporodní přípravu to byly vyhozené peníze, že teprve teď pochopili o čem to je, že se těší na miminko a na to jak se narodí. Často se to týká předporodních příprav v porodnicích, kde se rodičům řeknou jen základní informace. Kdy mají přijet, kde se mají hlásit, co se tam dělá, JEJICH postupy, krátce průběh I.,II.,III. doby porodní, někde aspoň ukáží porodní sály (to považuji za důležité). Málo a nebo vůbec se neprobírají nefarmakologické úlevové techniky a praktická příprava partnerů .

Co by tedy měla kvalitní předporodní příprava obsahovat?

  • samozřejmě klasická témata - jak poznat začátek porodu, kdy odjet do porodnice, příjem v porodnici, průběh - ale i pocity rodící ženy během porodu, ošetření miminka, pobyt v porodnici, popř. i základní péče o miminko

Ale navíc považuji za důležité:

  • příprava před porodem
  • seznam dobrých praktických pomůcek k porodu
  • úlevové techniky během porodu - masáže, polohy, dýchání-různé techniky, teplo, voda, akupresura, podpora, vytvoření ideálního místa
  • porovnání postupů a možností v jednotlivých porodnicích
  • dobrá a PRAKTICKÁ příprava partnera. Určitě je důležité, aby se dobré předporodní přípravy zúčastnil i partner pokud se chystá k porodu. Nepřipravený partner u porodu - to není moc ideální  
  • Vaše možnosti, co můžete chtít jinak a co je dobré pro Vás rodiče a Vaše děťátko
  • vysvětlení řízeného a spontánního tlačení, možnosti poloh pro II. dobu porodní
  • důraz na důležitost správného bondingu po porodu a co pro to udělat
  • průběh prvních hodin po porodu včetně možnosti ambulantního porodu
  • jak zvládnout jiný průběh porodu
  • možnosti a výhody doprovodu u porodu - domluvená porodní asistentka, dula
  • kontakty, praktické zkušenosti a znalosti z terénu
  • a určitě ještě spousta dalších věcí  
  • a taky to nesmí být nuda  

 

 

 

Autorka článku: Jitka Čejková, www.podstrechou.com. V případě dalšího šíření článku uvádějte autorství, děkuji.

 

 

Ohlasy z kurzů:

 

Předporodní kurs u Vás byl úžasný. Přestože jsme čekali druhé mimčo - nebylo to pro nás poprvé - moc jste nám psychicky pomohla. Petra L.      Kurz pro páry - s manželem pro nás bylo důležité, že jsme toto mohli prožít společně. Celý kurz byl skvělý - líbilo se nám praktické nacvičování či ukázání  možných poloh při porodu, masážních bodů, manipulace s kojencem,  podrobné vysvětlení, jak porod v porodnici probíhá, co se při něm může  použít, že nemusíme se všemi věcmi souhlasit, jaké jsou možné komplikace  atd. atd. Bylo pro nás fajn slyšet, jak probíhá porod v různých porodnicích a že jsou mezi nimi rozdíly (a to ne jen ve smyslu vybavenosti, ale zvláště přístupu k rodičce a novorozenci). Toto jsme velmi ocenili, protože nám to ukázalo větší  spektrum možností (kurzy pořádané v porodnicích samozřejmě říkají a  připravují jen na to, co je u nich zvykem - jiné možnosti neukáží). Pro  nás oba bylo zcela zásadní se dozvědět, že v první době  porodní žena potřebuje velmi klidnou, láskyplnou, opečovávací atmosféru (podobnou jako při usínání), že v ní nemá přemýšlet, ale poddávat se. Jsem přesvědčená, že díky všemu, co jsme se dozvěděli v kurzech a o čem jsme pak společně přemýšleli, povídali si a připravovali se, byl pro nás porod našeho syna posilující skutečností, na kterou myslíme s velkou vděčností a kterou bychom rozhodně nechtěli vymazat z naší paměti... Martina G.  
Musím říct, že si nemůžu vynachválit účast na Vašich kurzech. To co jsme se dozvěděli od Vás a pak z Vámi doporučené literatury nám nesmírně pomohlo. Martin věděl, jak se chovat, a je pro mě od porodu po péči o miminko neocenitelnou podporou. Nevím, jestli bych to bez něj nevzdala a nekývla na sekci, kterou mi stále vyhrožovali. Ale ubránila jsem se jí statečně. Porod byl pro mě nakonec úžasný zážitek. Při stazích mě Martin masíroval podle Vašich instrukcí. Nedám dopustit na tlačení pánevních kostí k sobě. To byla neskutečná úleva. No prostě, užili jsme si to, bylo to krásné a svůj podíl na tom máte i vy, že jste nás tak pěkně nasměrovala. Děkujeme! Miluška, Martin a Danielka

Další informace k mým kurzům zde  


 
A protože je někdy těžké se v nabídce kurzů nebo individuálních konzultací vyznat, tak níže uvádím některé tipy - i z jiných regionů.  

Brno: Mami centrum info, Centrum Majka info

Tábor: Centrum Aset info

Ostrava: Centrum aktivního mateřství info